Unge mennesker lærer at arbejde


I en maskinhal i Holstebro med rå murstensvægge, har en gruppe unge håndværkere og konsulenter indrettet en lounge-café. Den ligger i den gamle landbrugsskole, som har fået en ny funktion, siden menigheden købte den i 2019. Stilen er industriel vintage. Materialer og interiør er lavet af træ, sten og stål. Det har patina og bærer præg af genbrug. Farverne er naturlige og afdæmpede, men det er energien ikke


Af Redaktionen

På væggen hænger et billede af manden, som lægger navn til loungen: Sverre. Han er kendt i BCC for sin foretagsomhed og drivkraft. Sverre har altid haft en ukuelig tro på fremtiden og på det, som han gav sig i kast med. Hans gåpåmod og idé om, at der ligger en skabertrang i den kristne tro, er drivkraften bag Sverres Lounge.

Fodfæste på arbejdsmarkedet

Hver torsdag er caféen fyldt med unge fra 13 år og op i trediverne. Aftenen starter med en peptalk på 5-10 minutter og aftenens program introduceres. Herefter fordeler de unge sig i værksteder, som de forinden har tilmeldt sig. Én gruppe har fokus på karriere. Her får de enkelte feedback og sparring på, hvordan deres unikke talenter kan bringes i spil på arbejdsmarkedet. Formålet er først og fremmest at støtte de unge til at få fodfæste på arbejdsmarkedet, så de lærer at passe et arbejde og administrere en økonomi. Det udvikler deres mestringsevne og giver dem et godt afsæt for det videre liv.

“Grunden til vi gør dette her, er at vi ønsker at de unge skal opleve hvor meget godt der kommer ud af det at man lærer at arbejde”, siger Mathias Nielsen. Han er mentor i caféen og startede selv firma i ung alder.

“Som ungdomsklub får vi råd til at rejse på ungdomscamp i Norge og får mange gode oplevelser sammen, og det styrker fællesskabet. Om to år har vi planlagt en rejse til Sydafrika, og det koster selvfølgelig en del, men det skal være muligt for alle at være med, når man har god tid til at arbejde turen ind.”Foto 1: Fra Jobmatch gruppen. Foto 2-3: Caféen er åben efter værkstederne i Sverres Lounge. (Foto: Arkiv)

Idéfabrik og testmiljø for iværksættere

Sverres Lounge tilbyder de unge at prøve kræfter med entreprenørskab. Muligheden for på sigt at komme til at drive egen virksomhed, er åben for dem, der kan og vil. En håndfuld voksne mentorer tilrettelægger projekter, hvor der kan skabes nye værdikæder og indtjeningsmuligheder, som potentielt kan blive til startup-virksomheder. Ideerne søsættes, eftersom de udvikles og testes. ”Ofte fødes ideer ved prøvehandlinger. Og ligesom Sverre, tror vi også på, at når vi går i gang med de få ideer, som vi har, vil den videre vej vise sig for os,” siger Mathias Nielsen. Fra uge til uge drives projekter med større eller mindre potentiale i tilstødende arealer i maskinhallen. På den måde er loungen en idéfabrik og et inkubationsmiljø for iværksættere.

De unge har brug for et miljø

Formålet med Sverres Lounge er langt fra kun job og iværksætteri. Job er en oplagt vej til at lære ansvarlighed og pligtetik. Holdet bag loungen opererer ud fra en hypotese om, at den unge postcorona generation har brug for mindre ’gaming’ og mere aktivitet.

Vi tror på, at de unge har gavn af at gøre noget aktivt sammen. Når de mødes fysisk for at skabe noget sammen, bygger de relationer og udvikler deres talenter og personlighed samtidig”, siger Mogens Jeppesen, iværksætter og mentor.

I loungen inspireres de unge til at tro på, at Gud har givet os alle muligheder; de lærer vedholdenhed, udholdenhed, engagement og både at fejle og lykkes sammen. Sverres Lounge er baseret på de relationer og det netværk, man har som menighed, og engagementet fremmer altså socialøkonomisk samfundsnytte af stor værdi. De sociale, relationelle og personlige gevinster ved at være en del af miljøet i Sverres Lounge vil også få en vidtrækkende betydning for de unges videre liv.

FAKTA

  • Sverres Lounge blev startet af en gruppe frivillige i februar 2024
  • 10 frivillige mentorer og medlemmer af BKM driver udviklingen
  • Mentorerne er nuværende og tidligere iværksættere
  • Loungens målgruppe er unge medlemmer af BKM fra 13 år
  • Deltagelse i Sverres Lounge er vederlagsfrit
  • Deltagernes indtjening via projekter i loungen er personlig og tilgår den enkelte deltager og privatperson som en personlig indkomst
Del :
Relaterede artikler
Menu