Børnestævne med leg og moderne formidling


Endelig er børnenes dage under BCCs sommerkonference i gang. I to hele dage skal børnene lege, lytte, konkurrere, opleve, lære og deltage på deres eget børnestævne. Årets team er ‘Jesus er min ven’; et enkelt, men vigtigt budskab.


Tekst: Esben Larsen / Ruth Eisenberg – Foto: Adelle Cheetam / Øystein Vårdal

I storsalen på Oslofjord Convention Center summer det af liv, og de fleste af de omkring 5.500 pladser er fyldt op. Her sidder spændte børn, sammen med forældre og bedsteforældre. Der er også flere teenagere at se oppe i amfiet, for åbningen af børnestævnet vil de fleste på BCCs sommerstævne ikke gå glip af.

Så bliver der mørkt i salen, den spændte summen dæmpes, og snart lyder klare børnestemmer og musik i alle højttalerne. ‘Jeg har en ven i himlen; Jesus min bror’ synges der, og på LED-skærmene bevæger farverne sig i takt med børnene på scenen.

Ved scenen står programlederen klar til at guide publikum gennem programmet. Gjermund Haukelidsæter har haft ansvaret for børnestævnet i 20 år, og kan fortælle om en stor udvikling på mange måder.


Gjermund Haukelidsæter ønsker børnene velkomne til årets børnestævne. Han har arbejdet med disse programmer i over 20 år, men er ikke blevet mindre engageret med tiden. Foto: BCC

Før så var vi 100% analoge med enkle virkemidler, men nu har teknologien jo givet os bedre og flere muligheder med lyd, lys og billede i storsalen. Dette gør det muligt at nå flere på en gang, og samtidig har vi ændret fokus på indholdet.

Før i tiden kunne et børnestævne have mange indfaldsvinkler og ret bredt indhold. Nu bygger arrangørerne hellere samlingerne omkring et tema, og bruger virkemidler som musik, musikvideoer og forskellige filmklip i formidlingen.


Musical illustrerer temaet: dygtige skuespillere og sangere i aktion under åbningsmødet. Foto: BCC

Jesus – min ven

I god tid før stævnet har børnene fået kendskab til temaet, som er blevet præsenteret gennem en egen musikvideo på YouTube og som temaundervisning i søndagsskolen i lokalmenighederne.

Gjermund Haukelidsæter fortæller, at med temaet ‘Jesus er min ven’, vil de formidle, at børnene skal være trygge ved, at Jesus er deres ven, og at de er elsket, nøjagtigt som de er.

Børnene ved jo, at Jesus er Guds søn og bor i himmelen. For nogle virker det måske fjernt, men Jesus vil være os nær, hjælpe os og gøre livet godt for os. Vi ønsker at gøre børnene bevidste om, at man kan bede til Jesus, når noget er svært. Når man er bange for noget, kan han fylde en med fred og ro, og når man er nervøs for en prøve eller fodboldkamp eller noget andet, så er han der, siger Haukelidsæter.


Når du lærer Jesus at kende som barn, vil du gerne have ham som ven hele livet, sagde forstander Kåre Smith under børnestævnets åbningsmøde.

Kristen formidling og positiv aktivitet hånd i hånd

Børnestævnet består af forskellige dele. En del er med tema fra det kristne trosgrundlag, og en anden del er ‘børnelegene’. Dette er en lang tradition, som går flere årtier tilbage, men også her har der været stor udvikling i organiseringen. Børnelegene har sit eget spændende tema, og i år var det inspireret af de olympiske lege.

Vi har fokus på, at der skal være retfærdighed og fair-play i legen; at man kan glæde sig og juble, også når det ikke er det hold, som man har heppet på, der vinder, og at dommerne gør det godt. Der skal være flere fine, opdragende og medmenneskelige elementer inkluderet, som man kan tage med sig videre i hverdagslivet og skolen. Der er forskel på børnemøderne og legene, men begge arenaer kan bruges til noget positivt, siger han engageret.


Mange spændende ting at prøve under børnelegene efter åbningsmødet. Foto: BCC

Højt antal frivillige

I år er der i alt fem lokalmenigheder, med mange frivillige, som har været med til at lave årets børnestævne. En af dem er Nanna Riis Hansen fra København, som har været med til at planlægge legene.

– Legene begynder med et stort åbningsshow i storsalen, siger hun.

Et kæmpe børnekor fra København, i alderen 6-12 år, synger en frisk og medrivende sang, som er digtet til anledningen; og de synger den endda på norsk, så de fleste i publikum forstår det.
Derefter er der et imponerende danse- og springshow udført af dygtige unge danske piger og drenge fra København og Holstebro, ledsaget af rytmisk musik og geometriske farvespil på LED-skærmene. Der ligger måneders træning og kor-øvelse bag de fine fremføringer, og børnene er stolte over at kunne være med.

– Derefter går alle i festligt optog ledsaget af musik til Oslofjord Arena, hvor der bliver en masse forskellige lege for alle børnene, både inde i salen og udenfor på fodboldbanerne.
De næste dage bliver der lege i storsalen, blandt andet med stafetløb. Vi skal også finde den stærkeste atlet, og der bliver show, musik og en masse sjovt for børnene, fortæller Nanna.


I Oslofjord Arena var der forberedt både frokost og lege for alle børnene. Foto: BCC

Skaber gode minder for børnene

Gjermund fortæller, at BCC, som trossamfund, er optaget af, at børnene skal have det bedst muligt.

– Vi ønsker at bidrage til at skabe gode barndomsminder for børnene, og samtidig være med til at give dem en barnetro, som kan blive en tryghed for dem. Derudover arbejder vi på, at lære dem gode, sunde holdninger, som at være ærlig, retfærdig, pålidelig og ikke at mobbe andre. Her kan de få værktøj til at tage gode valg, have positive tanker, lære at respektere andre, ikke at frygte fremtiden og at have omsorg for andre.

De næste to dage bliver festdage for børnene. Her er sjov, leg, forkyndelse og oplæring tilrettelagt på børnenes præmisser.
Ligesom BCC har udviklet sig som trossamfund, har børnelegene udviklet sig og vil fortsat gøre det.


Internationalt: på åbningsshowet til børnelegene deltog børn fra alle de 36 lande, som var repræsenteret på stævnet. Foto BCC


Børn og unge fra forskellige steder havde i lang tid før indøvet og forberedt sceneindslagene. Foto: BCC


Olympiske lege som tema: mange ting man kan prøve under børnelegene torsdag. Foto: BCC

Del :
Relaterede artikler
Menu